ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Osvěžte se během léta v brněnských parcích

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Osvěžte se během léta v brněnských parcích

Osvěžte se během léta v brněnských parcích

03. 07. 2019

Věděli jste, že stromy jsou vysoce účinná přírodní klimatizace, která ke svému provozu potřebuje jen dostatek vody a slunečního záření? Bez chemikálií a elektrické energie dokáže třeba taková jedna velká lípa chladit výkonem srovnatelným s téměř čtyřmi klimatizačními jednotkami používanými v luxusních hotelích. A to už je znát! Když je město rozžhavené tropickými teplotami, stává se pobyt ve městě skutečně úmorným. Pokud však ulici poskytuje stín stromořadí, sedí se v zahrádkách kaváren a restaurací o poznání příjemněji. V Brně je takových stromů v ulicích na 17 tisíc. A čím víc jich je pohromadě, tím větší je jejich chladící efekt. Ne nadarmo jsou v létě vedle koupališť vyhledávané také městské parky.

Lužánky – nejstarší veřejný park českých zemí

Jihomoravská metropole nabízí atraktivní zelené plochy po celém městě – od centra až po okrajové čtvrti. Městské parky přístupné veřejnosti jsou však poměrně novodobou záležitostí starou méně než 300 let. Řada proslulých parků po celé Evropě byla totiž původně soukromými zahradami městské honorace či církevních řádů.  Také nejstarší český park – brněnské Lužánky – byl původně jezuitskou zahradou, rozkládající se na místě někdejšího lužního lesa (jak ostatně název vypovídá). Církevní řád jezuitů, který v blízkosti sídlil, zde založil klášterní zahradu ve francouzském stylu, protkanou osami s pravidelnými útvary stříhaných keřů.

Poté, co císař Josef II. jezuitský řád zrušil, předal po vzoru vídeňské Augarten Lužánky brněnské veřejnosti. Bylo tomu v roce 1786. A od té doby tento, snad nejznámější, brněnský park prošel mnohými proměnami. Přísné osové uspořádání nahradily přirozenější křivky a přírodu imitující výsadby dle anglické módy. Do nového restauračního pavilonu se společnost sjížděla na bály, letní představení a slavnosti. Brňané si park rychle osvojili a jeho obliba je znát dodnes. Pro ty, kteří nemají vlastní zahradu, ale rádi by si s přáteli či rodinou vychutnali čerstvé grilované speciality, je v Lužánkách k dispozici gril. Rezervace probíhají e-mailem nebo telefonicky.

Za panoramatem Brna na Špilberk

K proslulé pevnosti na vrchu Špilberk dnes můžete vystoupat pěšinami mezi trávníky a vzrostlými stromy. Nebylo tomu tak vždy. Původní hrad býval obklopen ovocnými sady a vinicemi, které musely po vzniku pevnosti ustoupit opevnění. Záhy po jejím zrušení se však kopec začal zelenat díky prozíravosti někdejšího starosty a Brňané tehdy mohli obdivovat i řadu exotických dřevin. Postupně vznikly oblíbené promenádní cesty doplněné drobnými stavbami.

Dnes patří zelená homole Špilberku mezi dominanty panoramatu Brna a naopak z vyhlídkových míst v rámci parku je možné vychutnávat výhledy na město i dále do krajiny. Chcete-li mít město jako na dlani, hurá na Špilberk!

V letních měsících je navíc pro návštěvníky připraven bohatý kulturní program. Kromě výstav v prostorách někdejší pevnosti můžete navštívit některou z open-air akcí. V rámci Letních shakespearovských slavností budou odehráno několik představení. Letní kino zase nabídne novější českou i zahraniční produkci či koncerty oblíbených tuzemských interpretů.

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad