ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad v zámeckých zahradách

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad v zámeckých zahradách

Víkend otevřených zahrad v zámeckých zahradách

06. 06. 2019

Zámecké zahrady jsou klasika, která neomrzí.  Jsou totiž jednoduše krásné. Právě touhu po kráse sdílíme s generacemi před námi. Ale nejen ji. Historické zahrady mimo jiné ukazují, jak důležitou roli hrály módní trendy a že dům propojený se zahradou byl nepřekonatelným ideálem kdysi stejně jako dnes. O Víkendu otevřených zahrad, který se uskuteční již tuto sobotu a neděli (8. a 9. června) můžete poznat vybrané objekty skutečně zblízka díky unikátní příležitosti komentovaných prohlídek.

 

Vítejte v Ráj(c)i

Sídlo rodu Salmů v Rájci nad Svitavou je typickou ukázkou toho, že módní trendy nejsou záležitostí posledních několika desetiletí a významně ovlivňovaly a ovlivňují také utváření zahrady. Zámek získal dnešní klasicistní podobu po požáru v roce 1756, v té době započaly také práce na zdejší zahradě, která, jak bylo tehdy společensky žádoucí, získala podobu geometricky uspořádané francouzské zahrady. Opulentní vodní prvky ve formě bazénů a bohatá ornamentální květinová výzdoba měly návštěvníky především uvést v úžas a demonstrovat společenský význam majitelů. Posléze byla zahrada v souladu s dobovým vkusem přeměněna v přírodně romantický park, inspirovaný šlechtickými sídly v Anglii. Prvoplánová pompéznost již nehrála prim – tuto epochu vyjadřoval návrat k přírodě a snaha o čistý, ctnostný život. Z této doby pochází rozlehlá louka a rybník s vodopádem, které navozují klamné zdání, jako by je vytvořila sama příroda.  

Rájec je také však pozoruhodný také místní sbírkou kamélií, která čítá přes 400 odrůd.

O Víkendu otevřených zahrad bude zámeckým parkem provázet vedoucí parku a zahradnictví pan Evžen Kopecký. Začátky prohlídek v sobotu i neděli, vždy od 10.00 a 14.00 hodin před pokladnou zámku.

 

Dům a zahrada jako jeden celek

Bydlet v domě propojeném se zahradou není zdaleka jen ideálem dnešní doby. Historická sídla šlechty představují rozmanité způsoby, jak bylo možné co nejplynuleji interiér a exteriér prolnout. Unikátem lysického zámku je arkádový ochoz, který urozeným majitelům poskytoval ochranu před rozmary počasí, aniž by museli oželet výhled do malebně utvářené zahrady, rozkládající se na několika terasách. Také zdejší zahrada prošla několika rekonstrukcemi v závislosti na dobovém vkusu. Více se můžete dozvědět díky odborným prohlídkám zámecké zahrady, saly terreny a zahradnictví s fíkovnou a oranžerií (prohlídkový okruh IV.) Začátky prohlídek v 11.00 a v 15.00 hodin.

Rezervace nutná na tel. čísle: +420 516 472 235

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad