ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad - inspirace pro vaši zahradu

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad - inspirace pro vaši zahradu

Víkend otevřených zahrad - inspirace pro vaši zahradu

07. 06. 2018

Rádi byste měli zahradu jako ze škatulky, ale obrázky v časopisech vám pro inspiraci nestačí? Víkend otevřených zahrad skýtá unikátní příležitost dozvědět se něco víc o přírodním zahradničení nebo nahlédnout do designových zahrad, které skutečně žijí. Jako bonus je pro vás i vaše ratolesti připraven bohatý doprovodný program.

Do přírodní zahrady nejen za historií čaje

Mnoho z nás přemýšlí, jak se co nejvíce vyvarovat chemickým látkám v jídle nebo kosmetice, ne každý však tuší, kolik umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů „spotřebuje“ běžná zahrada. O tom, že to jde i bez nich se můžete přesvědčit v některé z certifikovaných Přírodních zahrad, které jsou oázou pro lidi stejně jako pro včelky, ježky nebo třeba ještěrky. Jednou z takových zahrad je Přírodní zahrada svaté Hildegardy v Čejkovicích, nesoucí jméno středověké světice, léčitelky a bylinkářky. Právě léčivé rostliny jsou zde hlavním tématem a s jejich účinky se hravou formou mohou seznámit i děti. O Víkendu otevřených zahrad je zde pro návštěvníky připraven skutečně bohatý program – každou hodinu proběhne komentovaná prohlídka, v místním Čajové salonu se můžete občerstvit za doprovodu živé hudby a zpěvu a pro děti bude připraven ateliér. V Bylinkovém ráji firmy Sonnentor bude možné zhlédnout příběh čaje od bio-bylinky po voňavý nápoj v šálku.     

Adresa: Příhon 943, Čejkovice u Hodonína

Přírodní bylinková zahrada v srdci Lednicko-valtického areálu

Minaret, Tři Grácie nebo Apollonův chrám v Lednicko-valtickém areálu jsou vaše každoroční pěší nebo cyklistické cíle, ale bylinkovou zahradu Lu & Tiree Chmelar ve Valticích jste ještě nenavštívili? O Víkendu otevřených zahrad je nejlepší příležitost doplnit si vzdělání. Drobná zahrádka viditelná z terasy Valtického zámku je nepochybně dalším klenotem památkami bohatého kraje. Za jejím vznikem stojí manželský pár z USA, ale také pedagogové a studenti nedaleké Zahradnické fakulty. Dnes je zde k vidění na 300 druhů bylin, vhodných na rozličné neduhy, doplněných přehlednými informačními tabulemi a popiskami. Odpočinout si můžete ve stinném sadu a ve skleníku pak nakoupit suvenýry s bylinkovou tématikou. O Víkendu otevřených zahrad je pak pro návštěvníky připravena ojedinělá podívaná – ukázka parní destilace éterických olejů (v 10.00 a ve 13.00). Na přednášce s workshopem se pak můžete dozvědět něco o aromaterapii (11.00 a 14.00) nebo o aranžování květin s bylinkami (10.30) a nemohou chybět ani komentované prohlídka zahrady a prezentace projektu GrünRaum.

Adresa: Zámek 1, Valtice

Koupací biotop and přírodní alternativa k bazénu

Všeobecný trend ekologičtějšího způsobu života se již několikátou sezónu projevuje i v oblasti domácích bazénů. Zářivě modré plastové nádrže ustupují tzv. koupacím biotopům, což jsou jezírka, kde se o čistotu vody místo chemie starají vodní rostliny. Jak to funguje v praxi, se můžete přesvědčit v zahradě Květ v Blažovicích u Brna. Pečuje o ni rodina krajinářských architektů, proto se budete moci kochat také výsadbou kvetoucí po celý rok, suchými zídkami nebo citlivou modelací terénu s akcenty efektních solitérních kamenů. O víkendu navíc zahradu ozdobí obrazy malíře Antonína Vojtka a v 10 a 15 hodin na klavír zahraje duo Tereza Kalábová a Johannes Gugg.   

Adresa: Za Podjezdem 342, 664 08 Blažovice

Zelenina a pískoviště v designové zahradě? Klidně!

Pro zahradu zvanou Fénix, která je zároveň ateliérem, snad nemohla být vybrána lepší lokalita – za zády les a výhled z kopce do širého kraje. Jen zvrásněné kmeny připomínají někdejší borový porost, jinak je totiž zahrada ukázkou moderního designu se vším všudy, který však splňuje nároky rodiny s dětmi. Pokud jste na pochybách, zda je možné do moderní designové zahrady vkusně začlenit pískoviště nebo zeleninové záhony, přijeďte se přesvědčit do Rosic. Dokonce i sušák prádla je pohledově skryt efektním vodním prvkem. A aby toho nebylo dost, má přilehlá budova rodinného domu extenzivně udržovanou zelenou střechu. Nadšenci pro moderní zahrady srdce zaplesá.

Adresa: Borová 1365, Rosice

Více viz http://www.vikendotevrenychzahrad.cz

 

 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad