ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Brněnská Lipka o víkendu poučí nejen o přírodním zahradničení

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Brněnská Lipka o víkendu poučí nejen o přírodním zahradničení

Brněnská Lipka o víkendu poučí nejen o přírodním zahradničení

06. 06. 2018

Plánujete program na tuto sobotu či neděli a chybí vám nápady? Co takhle načerpat energii i nové informace v zahradě. Tradiční akce „Víkend otevřených zahrad“ (9. - 10. 6. 2018) otevírá brány zahrad běžně nepřístupných a o zahradách známých prozradí nové informace díky komentovaným prohlídkám a doprovodnému programu. V Jihomoravském kraji vás s otevřenou náručí přivítá 26 rozmanitých zahrad – od bylinkových, přes zámecké až po zahrady, jejichž cílem je vzdělávat nejen děti o přírodě kolem nás. A právě k posledně jmenovaným patří zahrady Lipka.  

Program pro děti i dospělé

Brněnské zařízení pro environmentální vzdělávání je jednou z největších a nejstarších organizací v České republice, které se věnují výchově, vzdělávání a osvětě v oblasti životního prostředí. V rámci Víkendu otevřených zahrad bude ve třech z jejích pěti poboček připraven bezplatný program, který necílí zdaleka jen na děti.   

Jak úsporně zavlažovat v miniaturní zahradě

První pobočka Lipky nesoucí název „Lipová“ se nachází v prominentní čtvrti Pisárky nedaleko centra Brna. Funkcionalistická vila, obklopená ukázkovou přírodní zahradou, je zázemím pro odpolední i dopolední výuku mateřských i základních škol. V zahradě jsou k vidění bylinky, trvalky či hmatové a zvukové výukové prvky, na své si přijdou ale také ti, kdo se zajímají o ekologické hospodaření s vodou – v objektu je možné si prohlédnout zelené střechy, jezírka nebo ukázky úsporných zavlažovacích systému využívajících porézní kapsle nebo hliněné nádoby, které je možné aplikovat i v malých zahradách.  Během víkendu otevřených zahrad bude zahrada zpřístupněna v neděli 10. června mezi 10 a 17 hodinou, kdy vaše dotazy ráda zodpoví místní zaměstnankyně. Návštěvu této zahrady pak můžete spojit s návštěvou nedaleké zahrady vily Stiassni, kde bude rovněž připraven speciální program.

Permakulturní zahrada – sluneční past i kompostovatelná toaleta

Již jste slyšeli pojem permakulturní zahrada? Styl navrhování, který v posledních letech získal na popularitě, se snaží o tvorbu zahrad tak, aby byly dlouhodobě udržitelné, poskytovaly prostor pro divoké živočichy a rostliny a umožňovaly regeneraci člověku i přírodě. Prvky takových zahrad využívají řadu přírodních i fyzikálních zákonitostí – příkladem je použití vyvýšených záhonů, které umí lépe zadržet vodu a ta je tak využitelná v suchém období. V zahradě pracoviště „Rozmarýnek“ v Brně-Jundrově je k vidění ale mnohem více takových netradičních záhonů. Už jejich jména jako kamenná bylinná spirála, sluneční past nebo klíčová dírka vzbuzují zvědavost. Děti jistě potěší hřiště s prolézačkami nebo zvířátka. Rodiče-zahrádkáře pak možná zaujmou různé druhy kompostérů nebo dokonce kompostovatelná toaleta. A tím výčet zahradních prvků zdaleka nekončí. Komu by nestačily naučné panely, může se o Víkendu otevřených zahrad zúčastnit komentované prohlídky (v 10.30, 12.00, 13.30, 15.00). Od 10.30 do 13.00 bude připravena zahradní stezka s úkoly pro děti od osmi let v doprovodu (pra)rodičů.

Jak si žije kůrovec?

Na hranici moravské metropole, v lesích nedaleko čtvrti Soběšice se nachází třetí pracoviště Lipky – „Jezírko“, nabízející v sobotu od 10 do 15 hodin prohlídky zdejší přírodní relaxační zahrady. Podobně jako v „Rozmarýnku“ zde najdete řadu prvků permakulturní zahrady, navíc se zde můžete poučit o kořenové čistírně odpadních vod nebo zjistit, jak si vypěstovat habrový domeček nebo živý plot, který ponese plody. K objektu patří také dva kilometry dlouhá lesní naučná stezka. Osm zastavení umožňuje návštěvníkům vyzkoušet a ověřit si na vlastní kůži některé přírodní jevy a zákonitosti. Součástí jsou informační panely i interaktivní prvky. Děti i dospělí se tak mohou dozvědět něco o životě brouka kůrovce, o tom, že les je vlastně velká přírodní klimatizace nebo porovnat, zda dokážou doskočit dál než zajíc, srnka nebo saranče. 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad