ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Zima v zámeckých zahradách

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Zima v zámeckých zahradách

Zima v zámeckých zahradách

07. 12. 2018

V zimě příroda odpočívá a také zahrady sbírají síly na další náročnou sezónu. Kdo propadl vášni pro zahradní umění však ví, že také v období od listopadu do března je v zahradách co k vidění. Umět si vychutnat půvaby spících zahrad a parků je záležitost pro pokročilé – nečeká nás záplava nápadných květů ani opulentní vodní show. Je potřeba se soustředit, zbystřit zrak a všímat si detailu. Zimní krása je skromná, ale o to více podmanivá.

Zima odhaluje kosti zahrady

Okolí zámků bývalo komponováno se stejnou vytříbeností jako vlastní budovy či jejich interiéry. Zámecké zahrady jsou proto skutečnými uměleckými díly, které neztrácí na působivosti ani v zimě.

Aby také ne, na jejich tvorbě se podíleli skuteční mistři zahradnického řemesla. Pokud byste rádi poznali část z mystéria utváření zahrady, je pro to nejvhodnější období právě tehdy, když dřeviny shodí svoje zelené pláště a zemi popráší sníh. Odhalí se struktura zahrady – to, jak je její prostor členěn. Zřetelně se ukáže, že jindy jednotvárně zelenou kulisu tvoří pečlivě vybrané dřeviny různého vzrůstu a tvaru. Nejsou všechny stromy stejné, a to ani bez listí. Staletí velikáni pak okouzlují nádhernými liniemi kmenů a větví. Procházka takovou lednickou zámeckou zahradou je toho důkazem.

Jak zimní zahradě dodat na zajímavosti?

V zámecké zahradě můžeme nalézt inspiraci také pro tu vlastní. Zatímco přes vegetační sezónu je pozornost upřena zejména na rostliny, v zimě hrají prim zahradní stavby, zajímavý vzor v dlažbě nebo umělecká díla. V omezeném prostoru naší zahrady asi nenajdeme místo pro dekorativní stavby, drobná soška nebo ozdobná nádoba však nezaberou příliš místa ani na balkoně. Jakkoliv velká zahrada získá na slavnostní atmosféře díky osvětlení – ať už ve formě elektrického světla nebo ohně.

Stálicemi rostlinné říše, které vypadají perfektně po celý rok, jsou stálezelené a jehličnaté dřeviny, zejména jsou-li zajímavě tvarované. Existují však takové rostliny, které se přes rok tváří nenápadně, zato v zimě ukážou svojí pravou tvář. Některé mají krásně barevné stonky či kmeny (svída krvavá) nebo si ponechávají barevné plody (některé okrasné jabloně). Existují však takové, které v období od prosince do března kvetou. Příkladem je vilín (Hamamelis), jasmín (Jasminum nudiflorum) nebo některé kaliny (Viburnum x bodnatense ´Dawn´ nebo Viburnum fragrans). Rostlina s latinským názvem Chimonanthus praecox díky své netradiční schopnosti dostala české označení zimokvět časný.

Tipy na zimní procházku:

Park zámku Valtice

Zahrada zámku Mikulov

Park zámku Slavkov-Austerlitz

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad